[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kris_hawk
    Ambiente
    • 2019
    • 188
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zadzwoniłem do salonu Skody i powiedzieli, że:
    02T 311 158 BA - koszt 639zł (numer części jest już inny)
    02T 311 361 AB - koszt 609zł (numer części bez zmian)

Komentarz

• jerzoll
      Classic
      • 2019
      • 18

Gdyby ktoś był zainteresowany kołami 35/52 zapraszam na priv mam na sprzedaż jeden komplet

Komentarz

• tinware91
        Drive
        • 2019
        • 58
        • Volkswagen

Czemu temat tak umilknął?
        Już wszyscy zainteresowani mają szóstkę lub dłuższą piątkę na pokładzie ;-) ?
        Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
        Mój Touran | Kanał na YouTube | 6-ty bieg w 1.6 MPI BSE 102KM dla Tourana!

Komentarz

• Kris_hawk
          Ambiente
          • 2019
          • 188
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja jeszcze nie mam, na razie za duży koszt, ale przymierzam się przymierzam. Przed wakacjami muszę mieć bo euro trip się szykuje ;-)

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

Wsadzanie 3 tysięcy w tego typu mody w auto warte z 10 (mowa o tym touranie)....mija się z logiką.
            Lepiej sprzedać i kupić auto z dłuższą skrzynią poprostu i mocniejszym silnikiem jak lata się po autostradach/ekspresówkach circa 150 km/h
            Ale zgodnie z uznaniem na wydawanie plnów

Komentarz

• Kris_hawk
              Ambiente
              • 2019
              • 188
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie, ponawiam pytanie, w jakich skrzyniach SERYJNIE występowało to przełożenie. Szukanie po numerze części prowadzi tylko do ASO i koszt 1300zł.

Komentarz

• pejo
                Rider
                • 2010
                • 286
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kris_hawk uruchom ETKA i rozpocznij poszukiwania.

Komentarz

• Kris_hawk
                  Ambiente
                  • 2019
                  • 188
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

pejo spiąłem poślady i znalazłem:

1. Skoda Rapid (2012-2017) skrzynia manualna 5 biegowa o kodzie MAB,NVS.
                  a. Część (nr 22) 02T 311 361 C https://nemigaparts.com/pl/cat_spare...pi/726/311320/ - przełożenie 35/52
                  b. Część (nr 17) 02T 311 158 Q https://nemigaparts.com/pl/cat_spare...pi/726/311330/ - przełożenie 37/50??

Ale słaby to target na dawcę, bo tych skrzyń nie ma.
                  Jeżeli ktoś znalazłby innego dawcę bylibyśmy (ja na pewno) wdzięczni.

Dziwi mnie tylko oznaczenie przy (b.) Jest informacja, że to jest przełożenie 37/50?? Mimo, że numer części się zgadza...

Pogrzebałem dalej. I jest oznaczenie przy Rapidzie:
                  2020-01-13_22h20_32.png

Czyli to oznacza, że przed kwietniem 2015 były produkowane te co nas interesują, i w skrzyniach NJS na pewno, PVQ QNM.
                  Załączone pliki

Komentarz

• Kris_hawk
                    Ambiente
                    • 2019
                    • 188
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

2020-01-14_09h29_45.png
                    Znalazłem również skrzynię Golfa PST. Ale tu tez podobna specyfikacja numery się zgadzają, ale przełożenie jest określone jako 37/52...
                    To jak to jest z tym numerem części?
                    Na stronie VW podawane są jako zamienniki, a w specyfikacji różnią się od siebie.
                    2020-01-14_09h12_31.png
                    2020-01-14_09h10_01.png
                    Załączone pliki

Komentarz

• Kris_hawk
                      Ambiente
                      • 2019
                      • 188
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Poddałem się, biorę się za moda z przełożeniem 0,74. Koszt używek 280zł z wysyłką. Na pewno zdam relację ;-)

Komentarz

• pejo
                        Rider
                        • 2010
                        • 286
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Kris_hawk Zobacz wpis
                        Poddałem się, biorę się za moda z przełożeniem 0,74. Koszt używek 280zł z wysyłką. Na pewno zdam relację ;-)
                        Zrób tak jak piszesz. Zawsze z 0.74 możesz zrobić 35/52 jak znajdziesz odpowiednie trybiki. A w razie czego strata nieduża. Skrzyń z przełożeniem 35/52 nie ma zbyt wiele a jak są to kosztują prawie tyle co nowe tryby w ASO. Pewnie trzeba poczekać i za parę lat będą tańsze skrzynie

Komentarz

• jerzoll
                          Classic
                          • 2019
                          • 18

Mam trybiki 35/52 za 800zł zestaw kompletny 5 bieg
                          a etka przekłamuje w mojej skrzyni miało być 0,7x a było 0,8x a skrzynia oryginał nigdy nie otwierana teraz 35/52 i śmiga jak szalona

Komentarz

• Kris_hawk
                            Ambiente
                            • 2019
                            • 188
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie ZROBIONE!

Co prawda nakupowałem się sprzętu, ściągacze torxy itd. A tu taka nie miła niespodzianka...
                            Zabezpieczeniem kół zębatych są takie zimeringi bez dziurek... Ileż ja się z tym namęczyłem zdejmując to i zakładając. Jak już się spuściło olej to trzaba było temat dokończyć. Ależ sobię w brodę pluję że żadnego zestawu do takich zabezpieczeń/pierścieni nie mam...

Stary olej nie widział słońca od 7 lat mam wrażenie i byłem pierwszą osobą która olej w tej skrzyni od 300 tys wymieniła. Czarny jak smoła z metalicznymi drobinkami.
                            Weszły niecałe 2 litry, bo pewnie mi się po drodze ze strzykawki z wężykiem trochę ulewało. W każdym razie nic mi nie zostało oleju.

Kupiłem oryginalny w salonie skody, 2l, 58zł za 1L
                            Zębatki 37/50 czyli 0,74 z wysyłką ze szrotu za 280zł

Wrażenia z jazdy: REWELACJA!! Jadę na 4 do 3,5tys i potem spokojna piąteczka. Czekają mnie przyjemne podróże ekspresówkami jak i autostrad już też się nie boję.

Przełożenie 0,673 nie dla mnie. Za wysoka cena.

2020-01-19_22h40_36.png

2020-01-19_22h40_19.png

Komentarz

• robak1602
                              Classic
                              • 2016
                              • 24

Witam,
                              Panowie potrzebuje informacji, chce w swojej skrzyni LVN w 1.6 MPI zmienić 5 bieg, czy te graty będą ok https://allegro.pl/oferta/komplet-ko...-50-8851036555 ? Czy potrzebuje jeszcze czegoś do wykonania tego modu? Czy ktoś w trójmieście jest mi to w stanie wykonać? Pozdrawiam.

Komentarz

• Maly745
                                Elegance
                                • 2014
                                • 773
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez robak1602 Zobacz wpis
                                Witam,
                                Panowie potrzebuje informacji, chce w swojej skrzyni LVN w 1.6 MPI zmienić 5 bieg, czy te graty będą ok https://allegro.pl/oferta/komplet-ko...-50-8851036555 ? Czy potrzebuje jeszcze czegoś do wykonania tego modu? Czy ktoś w trójmieście jest mi to w stanie wykonać? Pozdrawiam.
                                Też chętnie bym tego moda wykonał poszukuję kogoś z podlaskiego co by ogarnął
                                Skoda Octavia II FL
                                Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• jerzoll
                                  Classic
                                  • 2019
                                  • 18

cała skrzynie od benzyny kupicie za 250-300zł z 5 0,74

Komentarz

• robak1602
                                    Classic
                                    • 2016
                                    • 24

Mnie interesuje zmiana 5 biegu, skrzynie mam po remoncie i szkoda jej

Komentarz

• pejo
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 286
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
                                      Przydały by się jeszcze pierścienie zabezpieczające (są chyba trzy grubości) i oczywiście nowy olej, ewentualnie uszczelka dekla. Niektórzy narzekali na łożysko igiełkowe, że jest za duży luz, poczytaj jest w tym wątku.

Komentarz

• Kris_hawk
                                        Ambiente
                                        • 2019
                                        • 188
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
                                        Tak, rozmawiałem z tym sprzedawca na allegro i do 555zł zszedł mi z ceną, ale koniec końców używki kupiłem. Także negocjuj. Zdecydowanie kup pierścienie zabezpieczające, ja w LVN miałem dwa pierścienie 2,2mm. Ciekawe czy ktoś z braku laku próbował włożyć tam pierścień segera, bo wtedy kolejny demontaż jest o niebo lepszy. Już miałem na nich luzy, a co dopiero po ponownym ich założeniu.
                                        Zobacz zanim zaczniesz stan dekielka, jeżeli znacznie koroduje, to na pewno uszczelka będzie do wymiany. U mnie po lekkim oczyszczeniu rdza zeszła, i z zewnątrz stan uszczelki był dobry, w środku okazało się że również, więc już nie musiałem wymieniać.

Ja z chęcią powtórzył bym tego moda, ale jestem z Łodzi ;-)

Komentarz

• Kris_hawk
                                          Ambiente
                                          • 2019
                                          • 188
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpis
                                          cała skrzynie od benzyny kupicie za 250-300zł z 5 0,74
                                          Czy mógłbyś pokazać jedna aukcję/ofertę z taką ceną?

Komentarz

• robak1602
                                            Classic
                                            • 2016
                                            • 24

Czy to jest ta uszczelka dekla? https://www.czesciaso.pl/pl/p/Uszcze...SEAT-SKODA/748

Komentarz

• robak1602
                                              Classic
                                              • 2016
                                              • 24

https://anda.auto.pl/pierscienie-zab...di-p-4976.html. Czy to są te pierścienie zabezpieczające?

Komentarz

• pejo
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 286
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kształtem podobna. Sprawdź tylko czy do twojej skrzyni pasuje.

Komentarz

• pejo
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 286
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

https://anda.auto.pl/pierscienie-zab...di-p-4976.html. Czy to są te pierścienie zabezpieczające?
                                                  To są takiego rodzaj pierścienie. Tylko tak jak wyżej sprawdź czy pasują do tej skrzyni.

Komentarz

• tinware91
                                                    Drive
                                                    • 2019
                                                    • 58
                                                    • Volkswagen

Chyba skoszę się na kolejne auto z 1.6MPI... Na wstępie modyfikacja na 6-biegów
                                                    Gdyby ktoś Was przy dyfrze 4,533 i na piątce 0,673 nagrał film przyspieszenia od 80km/h do 160km/h byłbym wdzięczny.
                                                    Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
                                                    Mój Touran | Kanał na YouTube | 6-ty bieg w 1.6 MPI BSE 102KM dla Tourana!

Komentarz

Pracuję...